מי שעקב אחרי הפוסטים הקודמים שלנו (ואם אתם לא, אז מוזמנים להשלים בבלוג שלנו), כבר יודע איך אתר מקבל את המיקום שלו בתוצאות החיפוש ומה יכול להשפיע על המיקום ועל הדירוג שגוגל נותן לאתר.
אחד הפרמטרים החשובים בקידום האתר שציינו בפוסטים האלו, הוא חוויית המשתמש.
חוויית המשתמש, אשר קרויה גם UX (user experience) מתייחסת למה שהמשתמש אשר גולש באתר שלנו חווה במהלך הגלישה. חוויית המשתמש מושפעת באופן ישיר וקשורה לממשק המשתמש אשר נקרא גם UI (user interface).

למה חוויית המשתמש כל כך חשובה לגוגל?

גוגל הוא עסק לכל דבר אשר יש לו לקוחות, חזון ואסטרטגיה עסקית. אך לפני הכל, יש לו מוצר ורצון להרוויח מהמוצר הזה. באופן אינטואטיבי אנו נניח שהלקוחות של גוגל הם הגולשים אשר משתמשים במוצר, אשר הוא מנוע החיפוש. הנחה זו יכולה להיות נכונה בעולם מושלם, אך בעולמנו האכזר יש חוק לא כתוב, שאומר שאם אתה לא משלם על מוצר, כנראה שאתה המוצר. ה"חוק" הזה נכון במקרה הזה. מקור הפרנסה העיקרי של גוגל הינו מערכת הפרסום שלהם, אשר מגיעה לכל מכשיר סלולרי, לכל מחשב ולכל מסך ברחבי העולם, והלקוחות? אלו הם המפרסמים, בעלי העסקים אשר מוכרים את מוצריהם ושירותיהם בפרסומות של גוגל.
על מנת למשוך את הגולשים להשתמש במנוע החיפוש של גוגל, ולא במתחרים, גוגל משקיעה מאמצים רבים לספק לגולש את חוויית השימוש המושלמת ביותר, באמצעות תיעדוף של אתרים אשר יענו בצורה הטובה ביותר על שאילתת החיפוש שהוקלדה, יתנו את התשובות האיכותיות ביותר לבעיותיו של הגולש ויספקו לו את חוויית הגלישה המיטבית.
לשם כך, גוגל פיתחה מנגנונים ומערכות אשר מודדים את ביצועי האתר ואת חוויית המשתמש שלו. במידה והאתר מראה בעיות בחויית המשתמש, הדירוג שלו נפגע, ואם קיים מתחרה אשר עולה עליו מבחינת הדירוג, המתחרה יעקוף אותו ויתפוס את מקומו בדף תוצאות החיפוש. עולם אכזר כבר אמרנו?

מה קובע את חוויית המשתמש?

מרכיבי חוויית המשתמש

את חוויית המשתמש ניתן לחלק למספר מרכיבים אשר יכולים לתת אמת מידה לאיכותה באתר שלנו. אם נבחן בצורה אובייקטיבית את האתר לפי כלל הפרמטרים האלה, נוכל לקבל הערכה למצב האתר שלנו.
אסתטיות- כמה ממשק המשתמש יפה, מעוצב ונעים לעין. שימוש בשילובי צבעים נכונים וצורות מעוצבות יכול לסייע כאן.
תנועה ותחושה- האם יש אנימציות ותנועות באתר העוזרות להמחיש את המתרחש מאחורי הקלעים? אמצעי המחשה כגון תזוזה במעבר עכבר היא דוגמא מוכרת לאנימציה שנמצאת בשימוש באתרים רבים.
אמינות- כמה המידע אשר מועבר לגולש הוא אמין ואיכותי. יש להימנע מטעויות והטעיות. אתם מתעסקים פה עם גוגל, זוכרים?
נגישות- פה לא מדובר על נגישות לבעלי מוגבלויות, עליה נכתוב בהמשך המאמר, אלא על נגישות המידע באתר וכמה מובנת וברורה הדרך בה הוא מועבר, מבחינת הצורה הוא מופיע, ולא מבחינה מילולית.
שימושיות- אולי המרכיב החשוב ביותר, אילו פעולות הגולש יכול לעשות באתר וכמה קל לו לעשות זאת. מרכיב השימושיות מחולק ל5 נושאים עיקריים:
לימודיות- כמה קל למשתמשים להבין בפעם הראשונה איך להשתמש באתר?
יעילות- כמה פשוט למשתמשים לבצע פעולות ברגע שהם למדו את הממשק?
זכירות- כמה קל למשתמשים לזכור את הפעולות אשר עליהם לבצע באתר?
שגיאות- כמה שגיאות הגולשים מבצעים בשימוש באתר, כמה הן חמורות וכמה קל
לתקן אותן?
סיפוק- מהי מידת הסיפוק אשר הגולש מקבל מהממשק וכמה הוא אוהב אותו?

מדדים נוספים לחוויית המשתמש

לא חשבתם שזה נגמר כאן נכון? זוהי רק ההתחלה.
בסופו של דבר האתר שלנו נמדד על ידי רובוטים והנתונים שהם אוספים מתורגמים למספרים. ישנם מדדים מספריים רבים אשר ניתן למדוד את האתר שלנו לפיהם. הבולטים שבהם הם:
אחוזי נטישה ואחוזי יציאה: כמה גולשים נכנסו לאתר שלנו ויצאו ממנו מבלי להיכנס לעמודים נוספים וכמה עמוק גולשים נכנסו לאתר שלנו. נתון זה הינו יחסי ומידת ההצלחה או הכישלון בו משתנה בין ענף לענף ובין אתר לאתר.
אחוזי גלילה- כמה נמוך גולשים גוללים בעמודים.
נתוני הקלקות- כמה ואיפה גולשים מקליקים באתר.
נגישות- נגישות לבעלי מוגבלויות הינה מרכיב שמקבל משמעות אדירה מצד גוגל, ומעדכון לעדכון המשקל שלו הולך וגובר בהשפעתו על דירוג האתר. הנגישות מורכבת ממספר מדדים הנוגעים לידידות האתר עצמו לאנשים בעלי כבדות ראיה ומודדת את גודל האובייקטים, בעיקר הלחיצים, וניגודיות הצבעים שלהם לעומת הרקע של האתר. בנוסף, ישנם פרמטרים המסונכרנים לתוכנות אשר נמצאות בשימוש בעלי מוגבלויות כגון תוכנות הקראה לכבדי ראיה או כלים אשר מגדילים או משנים צבעים לאתרי אינטרנט.

כלים לבדיקת חוויית המשתמש

על מנת לקבל אמת מידה של איכות חוויית המשתמש באתר שלנו, ניתן לבצע מספר בדיקות.
בדיקה ראשונה- הבדיקה החשובה ביותר! פשוט לגלוש באתר. פשוט, לא?
תנו לחברים, לקולגות, להורים ולמשפחה לגלוש באתר ושאלו אותם שאלות הקשורות לפרמטרים הרשומים מעלה. כך תוכלו לקבל פרספקטיבה שונה על האתר שלכם, מעיניים טריות שאינן מכירות את האתר כמוכם.
בדיקה שניה- מפות חום. מפת חום היא כלי אשר מאפשר לנו להבין את התנהגות הגולשים באתר שלנו באופן ויזואלי ולדעת איך הגולשים מתנהגים באתר שלנו, באמצעות כתמי צבע אשר מייצגים שימוש רב או מועט באיזור ספציפי. ישנם שלושה סוגים מרכזיים של מפות חום. מפות חום המציגות תנועת עכבר, מפות חום המציגות גלילה ומפות חום המציגות הקלקות. מכל מפת חום ניתן ללמוד על נתונים שונים במסע הגולש באתר וללמוד איך הקהל שלנו מתנהג.
ישנם מספר ספקים של מפות חום, הפופולרי ביותר הוא Hot Jar אך ישנם עוד ספקי מפות חום בשוק, כל אחד ויתרונותיו וחסרונותיו.
בדיקה שלישית- גוגל אנליטיקס. גוגל נותנים למנהלי אתרים מספר כלים חינמיים מעולים, אשר אחד הבולטים והמוכרים שלהם הוא האנליטיקס. כלי זה מאפשר למהלי האצרים לקבל מידע אנליטי מלא על הגולשים באתר שלנו. מכלי זה ניתן לדעת במדויק מהם אחוזי הנטישה, אחוזי היציאהף מקורות התנועה ומסע הגולש בתוך האתר. בנוסף, ניתן באמצעות המערכת, לעיתים עם צורך בשילוב עם כלים אחרים, לספור המרות שונות ולקבל מידע ייחודי וייעודי בשבילנו.
בדיקה רביעית- כלים לבדיקת נגישות. כמו שאמרנו, הנגישות לבעלי מוגבלויות היא מאוד חשובה לגוגל, וכמובן שגם לגולשים שלנו. בדיקות נגישות הינן טכניות יותר וקצרה היריעה מלהסביר איך לבדוק את הנושא (אולי נכתוב על כך מאמר בעתיד). אתם מוזמנים לפנות אלינו ולקבל אינדיקציה לגבי נגישות האתר שלכם.

סיכום החווייה

לסיכום, חוויית המשתמש הינה פרמטר אשר הינו משמעותי ביותר לשם קידום האתר מצד אחד ולשם נוחות הגלישה באתר שלנו מהצד השני. אתר עם חוויית משתמש טובה ימיר יותר טוב ויגרום לגולשים לרצות לחזור לגלוש בו.
עלינו לבדוק באופן שוטף ועקבי את חוויית הגלישה באתר שלנו מהמחשב, מהטלפון הנייד ודרך מכרים ומשפחה על מנת לקבל אומדן ונקודות שעלינו להשתפר בהן.
בפנטסטיק אנו מקפידים על חוויית המשתמש באתרים של לקוחותינו ומודדים באופן שוטף את איכות החווייה.
אתם מוזמנים לפנות אלינו בכל עת עבור בדיקה חינמית של חוויית המשתמש באתר שלכם, ללא כל התחייבות מצדכם.